Altının değeri, ülkelerin ekonomilerine göre değeri artar ya da azalır. Altın, en fazla yatırım ve takı amacıyla kullanılan değerli madenlerden biridir. Olukça kolay işlenmesi ve parlak olması nedeniyle çeşitli takı modellerinde de kullanılır. Takı olarak kullanılmasının yanı sıra süslemelerde de yaygın olarak kullanılır.
Altın takı olarak; 22 ayar ve 24 ayar bilezik, farklı ayarlarda beşi bir yerde, işçilikli veya işçiliksiz bileklik, minimal ya da sarkan küpe her yaş grubuna uygun kolye olarak pek çok farklı çeşit ve modelde alınır, kullanılır veya satılır. Tarsus Cumhuriyet Altını ise saf altın işlenerek üretilir. Tarsus Cumhuriyet Altını aynı zamanda ata altın olarak da bilinir. 22 ayarda bir saflığa sahip olan bu altın modeli, ayar saflık oranından dolayı altına yatırım yapmak isteyen pek çok kişinin tercih ettiği altın modelleri arasında yerini alır.
Altın hem yatırım ya da hediye amacıyla kullanılır. Kültürümüze ait olan yardımlaşma duygusu zor zamanlarda nakiti olmayan ya da yüklü miktarda yardım etmek isteyen kişilerin kullandığı altının başında da Tarsus Cumhuriyet Altını gelir. Tarsus Cumhuriyet Altını, kulpsuz olarak tercih edildiğinde satış anında avantaj sağlayabilirsiniz. Kulplu ve kulpsuz olarak iki farklı şekilde üretilen Tarsus Cumhuriyet Altını renginde farklılıklar görülebilir. Karşınıza çıkan bu renk farklılıkları oldukça normaldir.
Tarsus Cumhuriyet Altını sahip olduğu standartları Türkiye Büyük Millet Meclisi belirler. Bu nedenle de yalnızca T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü basabilir.
Tarsus Cumhuriyet Altını para yerine geçmesinin yanı sıra aynı zamanda ülkemizi de temsil eder. Bu özelliğiyle de maddi manevi en değerli altındır. Farklı boyutlarda üretilebileceği gibi farklı gramlarla da üretilir. Tarsus Cumhuriyet Altının iki türü bulunur. Birincisi Cumhuriyet ziynet altınları, ikincisi ise Tarsus Cumhuriyet Altını sikkeleridir. Cumhuriyet altın sikkelerinin ve Cumhuriyet ziynet altınının gramına bağlı olarak beş farklı çeşidi ve modeli bulunur. Çeyreklik, yarımlık, birlik, iki buçukluk ve beşlik gibi çeşitleri bulunur. Tarsus Cumhuriyet Altını genel olarak 10 farklı boyutta ve ağırlıkta üretilir. Üretilen bu altın çeşitlerinin bir yüzünde 1923 tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti yazısı bulunur. Tarsus Cumhuriyet Altınının diğer yüzünde ise “ Hâkimiyet Milletindir.” İfadesi yer alır. Aynı yüzde Atatürk’ün ismi ve Ankara yazısını da görmek mümkündür. Türkiye’yi temsil eden bu Tarsus Cumhuriyet Altını başarılı bir tasarıma sahiptir. Tarsus Cumhuriyet Altını, kenarları tırtıklı ve 7.216 gramajıyla üretilir.
Tarsus Cumhuriyet Altını ve tam altın görsel olarak karıştırılabilir. İki altın da 22 ayardır ancak tam altın üzerinde bulunan Atatürk’ün resminin etrafında desenler bulunurken, Tarsus Cumhuriyet Altını üzerindeki Atatürk’ün etrafında bu şekilde desenler yoktur.
Tarsus Cumhuriyet Altını 29 Ekim ve miladi takvim başlangıç tarihlerinde basılır. Bu nedenle oldukça özel bir yatırım yapmayı tercih edenlerin sıklıkla tercih ettiği altın çeşididir. Tarsus Cumhuriyet Altını da tam altın da 22 ayar saflıkta üretilir. Fakat tam altın 30 mm çapta, Tarsus Cumhuriyet Altını ise 22 mm çapta üretilir. Gram olarak bakıldığında ise Tarsus Cumhuriyet Altını 7.216, tam altın ise 7.016 olarak üretilir. Tarsus Cumhuriyet Altını, tam altına göre daha az işlemeli ve sade bir şekilde üretilir.
Cumhuriyet altın fiyat olarak sabit değildir.Anlık olarak değişebildiğinden dolayı fiyat olarak bir kesin olarak bir rakam vermek oldukça zordur. Cumhuriyet altın fiyatı da tıpkı diğer altın fiyatları da şu şekilde hesaplanır: dolar kuru üzerinden altının fiyatı alınır ve kur üzerinden işlem yapılarak Türk lirasına çevrili. Tarsus Cumhuriyet Altını avantajlı bir yatırım aracıdır.